Vakbondsleider Shahidul Islam werd op brute wijze vermoord nadat hij en collega’s terugkwamen van een afspraak met fabrieksmanagement om arbeiders te helpen hun verschuldigde bonussen en lonen te innen.

Shahidul was 25 jaar organiser bij de vakbond Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation (BGIWF). Schone Kleren Campagne leeft mee met familie, vrienden en collega’s en roept de regering van Bangladesh op om deze gruwelijke moord op Shahidul onafhankelijk te onderzoeken en de daders te straffen.

Shahidul en zijn collega’s werden op zondag 25 juni aangevallen nadat ze gesproken hadden met het management van de Prince Jacquard Sweaters fabriek in Tongi, Gazipur, Bangladesh. Fabrieksmanagement weigerde arbeiders hun salarissen te betalen. Shahidul en zijn collega’s zochten op vreedzame wijze een oplossing voor het loongeschil en de uitbetaling van de bonussen waar de arbeiders recht op hebben. De vakbondsvertegenwoordigers werden opgewacht en Shahidul werd dood geslagen en geschopt. Shahidul’s collega’s overleefden deze gruwelijke aanval. Dit gruwelijke geweld is een aanval op vakbondsvrijheid en betekent een groot verlies voor de arbeidersbeweging in Bangladesh.

Elf jaar geleden, in april 2012, werd Aminul Islam, ook een BGIWF organiser, slachtoffer van geweld en vermoord. BGIWF is een belangrijke speler in de arbeidersbeweging van Bangladesh. De moord op vakbondsleden illustreert hoe zeer vakbondsvrijheid en het opkomen voor arbeidsrechten in Bangladesh onder druk staan. Gevreesd wordt dat net als de moord op Aminul, ook de moord op Shahidul Islam zal bijdragen aan verdere intimidatie van arbeiders en zal het nog moeilijker worden voor vakbondsleiders om zich te organiseren.

Shahidul laat een vrouw en twee zonen achter. Hij was de enige kostwinner van de familie.

Een uitgebreider bericht is hier te lezen.

Gerelateerd nieuws
7 juli 2022
Klachtenprocedure tegen C&A stelt teleur
Arbeiders kledingfabriek in Myanmar de dupe Vandaag publiceert de Klachten- en Geschillencommissie van het voormalige Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT) haar definitieve uitspraak…