Allereerst: te gek dat jij eerlijke kleding wilt kopen. Door hoe de kledingindustrie is ingericht, is dat een behoorlijke klus. Als consument kun je niet het hele systeem veranderen door anders te kopen, maar je kunt wél verschil maken.
Helaas zijn er nog geen kledingmerken die 100 procent schoon zijn. Maar, nu je hier toch bent én iets wilt doen, nemen wij je graag mee in: hoe dan?!
Schone, eerlijke kleren
Wanneer wij het als Schone Kleren Campagne (SKC) over schone kleren hebben, dan bedoelen we kleding die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. De mens centraal dus, náást onze planeet uiteraard. Het is belangrijk dat die twee hand in hand gaan, want kleding van biologisch katoen (hoera planeet!) kan nog steeds door kledingarbeidsters worden geproduceerd die onder slechte arbeidsomstandigheden werken (niet zo hoera voor de mens!). Lees snel verder voor onze tips voor schone kleren en ontdek hoe je kledingarbeiders kunt steunen.
Koop minder kleding
Onze belangrijkste tip? Koop minder kleding! Is kleding kapot? Repareer het voordat je het vervangt. Goed zorgen voor je kleding is key voor een duurzamere kledingindustrie! Wil je een bepaald kledingstuk écht per se hebben? Zet ‘m op een lijstje en maak een agenda-herinnering voor over een maand. Wil je het item dan nog steeds? Zoek dan eerst tweedehands of bij merken die hun best doen en zich committeren aan fabrieksveiligheid. Door de investeren in kwalitatief goede items, hoef je ook minder snel iets nieuws te kopen. Hoe langer je met kleding doet, hoe duurzamer het is voor het milieu en hoe meer plezier je hebt van het harde werk van kledingarbeiders.
Koop kleding van merken die al meer doen om arbeidsomstandigheden te verbeteren
Geen enkel merk is door en door schoon, maar sommige merken werken al wel hard aan verbeteringen. We willen de merken die hun best doen in het verbeteren van arbeidsomstandigheden stimuleren om dat zeker te blijven doen. Zien welke merken stappen in de goede richting zetten? Kijk snel op fashionchecker.org.
Via FashionChecker onderzoeken we samen met andere organisaties die verstand hebben van de sector of merken lekker bezig zijn. We gaan af op bewijs, niet op goede intenties of mooie beloften. Maar liefst 93% van de merken die zijn onderzocht konden geen bewijs voorleggen dat hun arbeiders een leefbaar loon ontvangen. Kortom, je wordt er niet echt vrolijk van.. Maar hopelijk wel beter geïnformeerd en strijdbaar 😌.
Factcheck duurzaamheidsclaims
Er zijn steeds meer (alternatieve) kledingmerken die zichzelf als eerlijk profileren, omdat ze bezig zijn met fairtrade, arbeidsrechten of biologische of gerecyclede materialen. Hoe kom je er dan achter of ze niet aan greenwashing doen? Vraag bij twijfel altijd door op wat het voor hen betekent om ‘duurzaam’, ‘fair’, ‘ethisch’ of ‘eerlijk’ te werken. Bijvoorbeeld op het gebied van leefbaar loon of arbeidsrechten. Je kunt hier onze vraagkaart downloaden, invullen en in een winkel afgeven. Wij zijn heel benieuwd of je reactie krijgt (maar ook als je dat niet krijgt, kan zo’n vraag wél verschil maken. Hoe vaker een merk zo’n vraag krijgt, hoe meer ze zullen inzien dat hun klanten het belangrijk vinden. Hopelijk betekent dit uiteindelijk dat ze dus ook eerder zullen handelen!). Kritische vragen stellen aan merken kun je natuurlijk ook via social media of email doen.
Koop tweedehands kleding
Je kunt ook vintage of tweedehands kopen in een winkel of online. Daarbij is het ook belangrijk dat je je
- afvraagt of je het nodig hebt, koop altijd met de juiste mindset;
- kijkt of het van een merk is wat al lekker bezig is;
- bij voorkeur koopt bij tweedehands winkels die ook (samen met ons) de kledingindustrie willen hervormen.
Of geef samen met je vrienden en vriendinnen een kledingruilfeestje waardoor je toch weer naar huis gaat met een paar nieuwe items. Tips nodig om dit tot een succes te maken? Check hier onze tips voor een te gekke kledingruilparty!
Pro tip: laat mensen zelf kledingstukken inleveren en geef hen per kledingstuk een voucher om een ander kledingstuk in te ruilen. Niks om in te leveren? Vraag ze om een donatie van 5 euro voor het werk van Schone Kleren Campagne, ter waarde van een of meerdere vouchers.
Handige tips
Op de websites van Project Cece en Shop Like You Give A Damn kun je een hoop merken vinden die op het gebied van de groene duurzaamheid hun best doen. Heb je liever een boek? Dan zijn Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot en A Sustainable Wardrobe van Stephanie van den Sigtenhorst aanraders. In beide boeken staan tips over hoe je duurzaam kunt leven en winkelen zonder dat het te veel een gedoe wordt. Benieuwd of de grote merken zich committeren aan fabrieksveiligheid? Check de Brand Tracker om te zien of merken bijvoorbeeld het Internationaal Akkoord hebben getekend. Ook de site Good On You is handig om te checken als je benieuwd bent hoe een merk scoort. Check vooraf waar zij op beoordelen en wat jij persoonlijk belangrijk vindt.