“Ik heb hier echt nooit over nagedacht. Dit zet je wel aan het denken, ja.” – ROC student

De tentoonstelling Handmade van SKC, die 8 t/m 11 juni gelanceerd wordt in de Oosterkerk te Amsterdam, is een interactieve tentoonstelling over wat er eigenlijk allemaal gebeurt binnen de productieketens van onze kleding. De tentoonstelling vertelt middels de verhalen van jonge kledingmakers over de ingewikkelde, en uitbuitende, werking van de fast fashion-industrie.

In Handmade stellen de kledingmakers zich door middel van filmpjes voor, en wordt er aan de hand van hun ervaringen en verhalen verschillende aspecten van het productieproces uitgelicht. Bezoekers verkennen onder andere hoe het er aan toe gaat binnen de fabrieken, ontdekken meer over gender ongelijkheid en gevaarlijke werkomstandigheden, en kunnen zelf hun kennis over vakbonden testen door de quiz te doen. Ook kan er geborduurd en gestopt worden op een vaandel van de Feministische Handwerk Partij, en kunnen bezoekers in de vouw-challenge proberen het wereldrecord t-shirts vouwen te verbreken.

Soft launch

Om te kijken hoe de tentoonstelling aansloeg bij de doelgroep, de zogenaamde Generation Z, heeft de tentoonstelling een week lang gestaan op het MBO College Lelystad. De tentoonstelling leek een impact gehad op de jongeren van het MBO College, waarbij velen een connectie konden leggen tussen hun eigen leven en de levens van de kledingarbeiders.

“Vakbondslidmaatschap is belangrijk. Het [lidmaatschap FNV] heeft mij geholpen in een conflict met mijn werkgever.” – ROC student

De tentoonstelling bood een veilige ruimte waarin openhartige gesprekken konden plaatsvinden tussen studenten, docenten en de vrijwilligers van SKC over de mode-industrie, werkomstandigheden en leefbare lonen – zowel in productielanden als in Nederland. Veel jongeren stelden vragen, deelde hun meningen en er werd kritisch nagedacht over de eigen rol als consumenten.

“Ik zou wel twee euro meer over hebben als kledingarbeiders een goed loon verdienen.” – Bezoeker van de tentoonstelling

Er waren ook bezoekers die zelf ervaringen hadden binnen de kledingindustrie – zij vertelde dat het vaak er nog slechter aan toe gaat dan wat er in de tentoonstelling te zien is. Dit stimuleerde weer gesprekken over de repressie van vakbondsleden en mensen die zich uitspreken over de slechte werkomstandigheden. Het werd duidelijk dat Handmade op deze locatie niet alleen er was om te informeren, maar ook om dialoog te stimuleren over belangrijke maatschappelijke vraagstukken.


Wat ik hier zie is slechts een deel. In mijn land [Ethiopië] gebeuren er nog veel ergere dingen in de kledingindustrie.” – Bezoeker van de tentoonstelling

Gerelateerd nieuws