Campagnevoeren is één van de manieren waarop SKC strijdt voor een schone en eerlijke kledingindustrie. Door de jaren heen hebben we een aantal zeer succesvolle campagnes gehad die ervoor hebben gezorgd dat merken hun productielocaties openbaar hebben gemaakt, er achterstallig loon of vergoedingen werden uitbetaald of dat politici zich zijn gaan inzetten om beleid te gaan veranderen. Samen met het Nederlandse publiek spreken we merken, fabriekseigenaren en de politiek aan om hun verantwoordelijkheid te pakken in het verduurzamen van de kledingindustrie. Het moet anders en het kan ook echt anders.
Een aantal van onze lopende campagnes kun je hieronder vinden:
Het Veiligheidsakkoord hangt een verbod boven het hoofd waardoor het mogelijk binnenkort zijn kantoor in Bangladesh zou moeten sluiten. Het Akkoord is hiertegen in beroep gegaan. De Bengalese overheid gebruikt de rechtsgang in het Hooggerechtshof om te voorkomen dat het Akkoord nog langer vanuit het kantoor in Bangladesh kan opereren. Hiermee komt de veiligheid van miljoenen kledingarbeidersin gevaar.
Op 14 november 2018 verliet een afgevaardigde van het Japanse kledingmerk Uniqlo een bemiddelingsproces in Jakarta zonder een noemenswaardig aanbod te doen. Dit was een dikke teleurstelling voor bijna vierduizend voormalige werkneemsters van Indonesische kledingfabrieken die jarenlang voor Uniqlo hadden geprduceerd. De Jaba Garmindo fabriek ging in 2015 failliet nadat Uniqlo orders uit de fabriek terugtrok. Achterstallige lonen en de wettelijke ontslagvergoedingen werden nooit betaald. Door dit onverwachte faillissement kwamen vierduizend arbeiders, voornamelijk vrouwen, diep in de schulden terecht zonder vooruitzicht op een baan.
In 2013 kondigde H&M aan dat 850.000 arbeidsters een ‘eerlijk leefbaar loon’ zouden ontvangen in 2018. In plaats van dit uit te werken in de loonstrookjes van arbeidsters is deze belofte simpelweg verdwenen uit H&M’s externe communicatie. Het bedrijf verwijst nu naar een ‘Fair Wage Method’ en de 850.000 arbeidsters zijn uit beeld verdwenen.
“Filling the Gap” – Leefbaar loon door meer transparantie: nieuwe campagne vanaf mei…
Kledingmerken zeggen vaak dat zij zich inzetten voor het recht op een leefbaar loon voor kledingarbeiders in hun wereldwijde toeleveringsketens. Maar hoeveel krijgen kledingarbeiders daadwerkelijk betaald?