Na 18 maanden strijden, campagnes, vele vergaderingen, persconferenties en protesten, hebben de arbeiders van de Kroatische fabriek Orljava eindelijk hun gelijk gehaald.

De fabriek ging in 2021 failliet als gevolg van het schrappen en uiteindelijk volledig stopzetten van bestellingen vanuit hun grootste klant, het Duitse merk Olymp, dat ook in Nederland kleren verkoopt. Alle 237 arbeiders werden ontslagen, zonder dat zij hun wettelijk verplichte ontslagvergoeding ontvingen. Via de Duitse SKC is druk gezet op Olymp, maar er kwam geen gehoor aan de oproepen om ervoor te zorgen dat de werknemers betaald zouden worden.

Nu heeft de Kroatische regering heeft besloten om aan de werknemers van Orljava tot eind maart een ontslagvergoeding van ruim 491.000 uit te betalen.

Dit is niet alleen een grote overwinning voor de werknemers van Orljava en het Novi Sindikat, maar ook voor de arbeiders binnen andere bedrijven die in Kroatië in overheidshanden zijn. Op basis van deze beslissing, kunnen ook zij aanspraak maken op de ontslagvergoeding die hen, volgens hun CAO, toekomt.

De boodschap is duidelijk: als arbeiders zich verenigen in vakbonden, staan ze sterker en kunnen zij hun rechten verdedigen.

Gerelateerd nieuws
8 maart 2022
Nike: high time to #PayYourWorkers!
Op Internationale Vrouwendag start de PayYourWorkers / Respect Labour Rights-campagne een actie om Nike verantwoordelijkheid te laten nemen voor de kledingarbeiders van de Violet kledingfabriek…
8 februari 2022
Succes in ontslagschandaal El Salvador
"Als we samenwerken, winnen we!’’ In 2020 sloot de Industrias Florenzi-kledingfabriek in El Salvador haar poorten. De 207 arbeidsters, die er vaak jarenlange dienstverbanden hadden,…