Op Internationale Vrouwendag start de PayYourWorkers / Respect Labour Rights-campagne een actie om Nike verantwoordelijkheid te laten nemen voor de kledingarbeiders van de Violet kledingfabriek in Cambodja. Deze arbeiders, waarvan de meerderheid vrouw, zaten in de eerste maanden van de corona-pandemie zonder inkomen.

 

1200 arbeiders ontslagen zonder ontslagvergoeding en loon

In juli 2020 verloren meer dan 1200 kledingarbeiders hun baan toen de Violet kledingfabriek, eigendom van Ramatex, plotseling de deuren sloot. De arbeiders eisen compensatie, evenals hun wettelijke verschuldigde bonussen en onbetaalde lonen. Ramatex is een zeer succesvol bedrijf dat fabrieken heeft in heel Zuidoost-Azië, maar heeft geweigerd de arbeiders hun ontslagvergoeding en achterstallig loon te betalen.

 

Nike ontkent betrokkenheid ondanks bewijs

Nike en het Engelse merk Matalan behoren tot de grootste inkopers van Ramatex en zullen daarom hun verantwoordelijkheid in deze zaak moeten nemen. Echter ontkent Nike enige verantwoordelijkheid te hebben en zegt dat het op het moment van sluiting niet inkocht bij de fabriek. Foto’s en getuigenissen van de arbeiders laten daarentegen zien dat Nike’s bewering, dat de relatie met de fabriek in 2006 is beëindigd, onjuist is. Nike en Matalan zullen ervoor moeten zorgen dat de arbeiders die hun producten hebben gemaakt, worden betaald. Ook de merken Uniqlo en Under Armour kopen in bij Ramatex en moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

De vakbond eist zo’n 315.000 euro aan compensatie voor de onbetaalde lonen en ontslagvergoedingen en een schadevergoeding van zo’n 960.000 euro. Dit bedrag is een schijntje vergeleken met respectievelijk de miljarden en miljoenen euro’s winst van Nike en Matalan.

 

Doe mee en support de kledingarbeiders van Ramatex!

Doe mee en vertel @Nike en @matalan dat zij het volgende moeten doen: #PayYourWorkers ! Al in minder dan 20 seconden kan jij de kledingarbeiders steunen. Zet je naam en e-mailadres in onderstaand formulier en jouw bericht komt direct bij Nike en Matalan terecht! Bedankt namens de 1200 kledingarbeiders!

 

 

 

Gerelateerd nieuws