Schone Kleren Campagne heeft zich solidair verklaard met de textielarbeiders in Oekraïne. Vóór de oorlog werkten ongeveer 200.000 mensen in de Oekraïense kledingsector, en verdienden de arbeiders ongeveer een vijfde van een leefbaar loon. Deze situatie is door corona een stuk erger geworden en nu veroorzaakt de Russische invasie een nieuwe crisis.

Een groot deel van de Oekraïense kledingproductie gaat naar West-Europa. Zo’n 38% van de productie gaat naar Duitsland. Ook Nederlandse bedrijven laten kleding in het land produceren.

We doen een beroep op alle bedrijven die hun producten in Oekraïne laten vervaardigen om hun zorplichten wat betreft lokale arbeiders na te komen. Dit betekent bijvoorbeeld het voldoen aan alle verplichtingen met betrekking tot het betalen van lonen of vergoedingen, erop toezien dat alle rechten van de fabriekswerknemers worden gerespecteerd en het tijdig betalen van bestellingen.

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws
28 juni 2023
Vakbondsorganiser in Bangladesh vermoord
Vakbondsleider Shahidul Islam werd op brute wijze vermoord nadat hij en collega’s terugkwamen van een afspraak met fabrieksmanagement om arbeiders te helpen hun verschuldigde bonussen…