UPDATE 21 oktober 2021:
We hebben GEWELDIG nieuws: Daw Myo Aye, directeur van Solidarity Trade Unions of Myanmar (STUM), is vrijgelaten uit de gevangenis! Ze zat sinds april vast in de beruchte Insein-gevangenis in de hoofdstad Yangon, en werd recentelijk in eenzame opsluiting geplaatst.

Haar vrijlating volgt op de aankondiging door de militaire machthebbers dat 5.600 politieke gevangenen vrijgelaten worden, hoewel er meer dan 7.300 worden vastgehouden. De massale vrijlating komt na een politieke druk van het regionale economische samenwerkingsverband ASEAN op het illegitieme regime.

Na de aankondiging over de vrijlatingen stond Myo Aye’s familie gisteren in spanning buiten de gevangenispoorten te wachten, hoewel de junta geen woord gaf over wie ze eruit zouden laten. Vanmorgen is de vakbondsleidster eindelijk vrijgelaten en haar familie is dolblij dat ze weer bij hen is.

Dank aan iedereen die contact heeft opgenomen met ambassades en de zaak van Daw Myo Aye onder de aandacht heeft helpen brengen. We blijven solidair met al degenen die nog steeds onrechtvaardig worden vastgehouden door het leger in Myanmar.

#WhatsHappeningInMyanmar             #Myanmar                #DawMyoAye                 #workersrights                  #humanrights

 

 

geplaatst op 11 oktober:

Sinds 15 april zit Myo Aye, directeur van Solidarity with Trade Unions Myanmar (STUM), in hechtenis in de Insein-gevangenis in Yangon, de grootste stad van Myanmar (Birma), een gevangenis die berucht staat vanwege vele mensenrechtenschendingen. Myo Aye heeft diabetes en heeft dringend medische hulp nodig die zij nu niet krijgt. Haar familie heeft haar medicijnen gestuurd, maar de gevangenis houdt deze voor haar achter. Myo Aye zit sinds haar arrestatie in eenzame opsluiting en mag geen bezoek ontvangen, ook niet van haar advocaat. SKC maakt zich grote zorgen over de gezondheid van Myo Aye en roept op tot haar onmiddellijke vrijlating en vrijlating van alle politieke gevangenen.

Myo Aye is een prominente mensenrechtenverdediger en arbeidsrechtenactivist en STUM is een belangrijke netwerkpartner binnen het internationale netwerk van SKC

De arrestatie en detentie van Myo Aye kan niet los worden gezien van de zeer sombere mensenrechten- en arbeidsrechtensituatie in Myanmar sinds de militaire coup van 1 februari dit jaar. Het leger schendt op brute wijze mensenrechten en keert zich gericht en met keihard geweld tegen demonstrerende burgers, arbeiders, activisten, arbeidsrechtenorganisaties en vakbonden. Onder dit schrikbewind zijn al honderden mensen vermoord; duizenden anderen zijn wederrechtelijk gevangen gezet.

Op 13 oktober organiseert Clean Clothes Campaign een webinar over arbeidsrechtenschendingen in Myanmar sinds de militaire coup. De focus zal daarbij liggen op de kledingindustrie.

Kledingbedrijven

SKC spoort kledingbedrijven aan om prioriteit te geven aan de bescherming van mensen- en arbeidsrechten in hun toeleveringsketens. Maar dit betekent ook dat kledingmerken die de productie uit Myanmar terugtrekken, zich moeten houden aan hun plicht om verantwoord te vertrekken, alle bestaande verplichtingen en betalingen na te komen en ervoor te zorgen dat werknemers alle lonen en (ontslag)vergoedingen ontvangen die aan hen verschuldigd zijn. Dit is van vitaal belang omdat de staatsgreep in combinatie met COVID-19 heeft geleid tot banenverlies, armoede en economische instabiliteit, die ernstige gevolgen hebben voor werknemers en hun gezinnen. Myanmar heeft ongeveer 700.000 kledingarbeidsters. Kledingmerken moeten nu handelen om ervoor te zorgen dat arbeiders en hun gezinnen niet met verdere ontberingen worden geconfronteerd.

EU

CCC roept – na overleg met netwerkorganisaties in Myanmar – op tot opschorting van de EU preferentiële ‘Everything But Arms’ (EBA)-handelstarieven. Het EBA-systeem heeft de economie van Myanmar enorm versterkt, met name ook de kledingindustrie. Meer dan de helft van de totale kledingexport van Myanmar gaat naar de EU.

 

Gerelateerd nieuws