Sinds de overeenkomst van een nieuw Internationaal Akkoord voor Gezondheid en Veiligheid in de Textiel- en Kledingindustrie eerder dit jaar hebben 150 kleding- en textielbedrijven zich aangesloten. De overeenkomst is een uitbreiding van het Bangladesh-akkoord uit 2013. Maar een van ‘s werelds meest bekende merken, Levi’s, heeft deze overeenkomst nog steeds niet getekend.

Het Bangladesh-veiligheidsakkoord kwam in 2013 tot stand na het instorten van het Rana-Plazacomplex in de hoofdstad Dhaka. Op 1 september dit jaar werd het ‘International Accord’ van kracht, dat net als de eerdere overeenkomst juridisch bindend is. Dit nieuwe akkoord maakt het mogelijk om het veiligheidsprogramma uit te breiden naar andere landen waar fabrieken onveilig zijn.

Terwijl Levi’s zaken doet met tenminste 20 fabrieken in Bangladesh heeft het merk de overeenkomsten niet getekend. Hoog tijd dus dat de jeansfabrikant verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van de kledingarbeidsters die hun jeans produceren en dat het financieel gaat bijdragen aan het veiliger maken van de werkplaatsen. In een aantal fabrieken waar Levi’s spijkerbroeken worden gemaakt ontbreekt onafhankelijk toezicht omdat deze fabrieken niet onder het akkoord-programma vallen. In andere fabrieken waar Levi’s inkoopt profiteert Levi’s er eigenlijk van dat andere merken het akkoord wél hebben ondertekend en meebetalen aan het veiligheidsprogramma.

“Zelfregulering redt geen levens. Het akkoord is de hoogste standaard die de kledingindustrie hanteert,”zegt Kalpona Akter van de Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation (BGIWF). “Elk merk dat in Bangladesh produceert en [het nieuwe akkoord] niet tekent, geeft in feite niets om de veiligheid van kledingarbeidsters.”

 

Muhammad Bux, een kledingarbeider in Karachi, Pakistan: “De situatie in mijn fabriek is slecht. Als er brand of een andere noodsituatie is kunnen arbeiders vast komen te zitten. In de afgelopen vijf jaar heeft de leiding hier geen maatregelen heeft getroffen om de veiligheid voor arbeiders te verbeteren.”

 

Meer informatie
www.schonekleren.nl/ali-enterprises-negen-jaar/
www.schonekleren.nl/accord-brands/
www.schonekleren.nl/bangladesh-akkoord-new-deal/
internationalaccord.org, evenals op https://cleanclothes.org/campaigns/protect-progress/qa-extensive.
Een actuele lijst van merken die wel en niet hebben getekend, is te vinden op cleanclothes.org/accord-tracker.

 

#SignTheAccord    #ProtectProgress    ranaplazaneveragain.org  #act

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws