Het Solidarity Center, een arbeidsrechtenorganisatie uit de VS die verbonden is met de grootste vakbondsfederatie van het land, beschrijft in een verklaring de wijze waarop vakbonden in kledingfabrieken in Myanmar (Birma)  – onder meer in een kledingfabriek in Yangon – stelselmatig worden gehinderd in hun werkzaamheden.

In de analyse laat het Solidarity Center zien dat prille vakbonden in kledingfabrieken in Myanmar regelmatig in de kiem worden gesmoord door het management van die fabrieken. Het Solidarity Center benadrukt de belangrijke rol die arbeidsrechtenorganisaties spelen bij de ondersteuning van deze fabrieksvakbonden.

Samen met een organisatie uit Myanmar en SOMO diende Schone Kleren Campagne in juni een klacht in over kledingbedrijf C&A bij de klachtencommissie van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel. De partijen betichten C&A van nalatigheid bij het beschermen van de vakbond die in 2018 door arbeiders in de fabriek werd opgericht.

SKC-partner SOMO doet sinds 2015 onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de exportgerichte kledingindustrie in Myanmar. Het onderzoek toont aan dat rechten van arbeidsters (vaak jonge vrouwen) in de kledingindustrie stelselmatig worden geschonden, wat resulteert in extreem lage lonen, lange werktijden, discriminatie en intimidatie op de werkvloer. Vakbonden bieden een onontbeerlijk tegenwicht tegen de macht van werkgevers en hun buitenlandse klanten. Dat beeld word nu bevestigd door de analyse van het Solidarity Center.

 

Gerelateerd nieuws