Vandaag is het de jaarlijkse werelddag tegen geweld op basis van gender. Reden om een recente publicatie van SKC nog eens onder de aandacht te brengen. “Wages and gender-based violence” gaat over intimidatie en geweld tegen vrouwelijke werknemers op de werkvloer van kledingfabrieken, en over sexueel geweld in die context. De publikatie verschijnt op een moment dat door de diepe crisis die de coroanpandemie heeft veroorzaakt in de kledingindustrie, deze soorten van geweld op het moment alleen maar lijken toe te nemen.

Het is ook pijnlijk om te zien dat het in-werking treden van een belangrijk internationaal verdrag met betrekking tot gender-based violence op de werkvloer momenteel om politieke redenen wordt opgehouden in de EU. Drie landen weigeren om de Raad voor de EU toestemming te geven om Resolitie 190 van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO goed te keuren. Zo’n goedkeuring in deze Raad is formeel nodig voordat de EU-Lidstaten de resolutie op nationaal niveau kunnen toepassen.

“ILO-conventie 190 geeft onder meer regels om gendergerelateerd geweld te voorkomen en hulp te bieden aan slachtoffers,” zegt Sina Marx van de Duitse SKC en auteur van het rapport. “De Raad van de EU moet de lidstaten in staat stellen de ILO-resolutie zo snel mogelijk op nationaal niveau toe te passen. Wereldwijde toeleveringsketens mogen niet blijven doordraaien ten koste van de veiligheid en het welzijn van vrouwen en meisjes.”

SKC doet mee aan een zestiendaagse campagne tussen nu en mensenrechtendag op 10 december. Voor meer (Engelstalige) info hierover zie 16dayscampaign.org/

 

#ratifyILO190

Gerelateerd nieuws