In Women Power Fashion werken Schone Kleren Campagne, Clean Clothes Campaign en Mama Cash met steun van de Nationale Postcode Loterij samen om de positie van vrouwen in kledingfabrieken te verbeteren. Via publiekscampagnes, maar ook via trainingen. Bijvoorbeeld in Sri Lanka, waar kledingarbeidsters les krijgen in verschillende vaardigheden.

Dabindu Collective, Sri Lanka
Dabindu Collective is een vrouwenorganisatie die zich sinds 1984 inzet voor de naaisters die in de Export Processing Zone’s (EPZs) werken. Dit zijn speciale industriegebieden waar verschillende regels niet gelden. Dit om handel en productie in een land te stimuleren. Dabindu zet in op eduatieve projecten om de arbeiders bewust te maken van hun arbeidsrechten en waar nodig juridsche bijstand te verlenen.

Verpreiden van kennis
Met steun van Women Power Fashion heeft Dabindu twee edities van hun nieuwsbrief in een oplage van 2000 exemplaren verspreid onder de arbeidsters die in de EPZ’s werken en organisaties zoals vakbonden en het ministerie van arbeid en gezondheid. In de nieuwsbrieven zijn artikelen te vinden over arbeidsrechten en arbeidsomstandigheden. Door een van de artikelen in de nieuwsbrief over de eis van loonsverhogingen organiseerden arbeiders een demonstratie om deze eis kracht bij te zetten.

Computertrainingen en zelfverdedigingscursus

Dabindu organiseert computertraingen van drie maanden waarbij arbeidsters leren om te gana met het internet, e-mail en tekstverwerkers. Een eerste groep van 16 arbeidsters heeft de cursus succesvol afgerond, waarbij een van hen is begonnen met het schrijven van artikelen voor de Dabindu nieuwsbrief. Dit jaar zullen in totaal zestig vrouwen de cursus volgen waardoor hun computervaardigheden toenemen. Naast het verhogen van de kennis organiseert Dabindu ook zelfverdedigingscursussen om hun fysieke vaardigheden en het zelfvertrouwen te trainen. Deze trainingen zijn gericht op empowerment van de vrouwen.

Gerelateerd nieuws