Afgelopen vrijdag kondigden de Nederlandse kledingbedrijven Prénatal en Zeeman aan dat zij leefbare lonen gaan betalen in één van hun toeleveringsfabrieken in India. Schone Kleren Campagne verwelkomt dit besluit en moedigt andere kledingbedrijven aan om dit voorbeeld te volgen. 

 

SKC heeft dit jaar input gegeven op het leefbaar loon plan van Zeeman. Hierbij hebben we aangegeven dat het essentieel is:

 

  • Om een internationale erkende benchmark te hanteren en de hoogte én betaling van dit loon te verifiëren bij vakbonden en arbeiders. SKC hanteert de benchmarks van Asia Floor Wage Alliance en Europe Floor wage, omdat de organisatie vindt dat deze methodologie het meest robuust en onafhankelijk is op het moment. 
  • Dat onafhankelijke en lokale vakbonden betrokken worden bij de leefbaar loon plannen om zo te werken aan een structureel leefbaar loon. Dit zorgt voor onderhandelingsruimte op fabrieksniveau en het loon blijft in stand wanneer een merk de productie in een fabriek stopt.
  • Dat een merk transparant is over de methodologie en aanpak van het betalen van een leefbaar loon in de toeleveringsketen, zodat dit kan worden gecheckt door bijvoorbeeld consumenten of arbeidsrechtenorganisaties. 

Met de kanttekening dat deze input is en wordt meegenomen, verwelkomt SKC deze stap richting het uitbetalen van leefbare lonen. “Het is interessant om te zien dat meerdere merken die in één fabriek bestellingen plaatsen, samenwerken om leefbaar loon in die fabriek te forceren. Dat is een model dat wij aanmoedigen,” zegt Willemijn Rooijmans. Verder vindt SKC het van groot belang dat dit initiatief daadwerkelijk wordt uitgebreid naar andere fabrieken zoals Zeeman en Prénatal dat beogen. Een manier om dit te realiseren is via Wage Forward, een voorstel van vakbonden en arbeidsrechten organisaties over een structurele en wereldwijde aanpak van het betalen van een leefbaar loon. 

SKC stelt verder dat het belangrijk is dat andere kledingmerken, in Nederland en daarbuiten, dit voorbeeld volgen. De organisatie hamert al jaren op de noodzaak om mensen die in de wereldwijde textiel- en kledingindustrie werken leefbare lonen te betalen. “Van een wettelijk minimumloon in productielanden kunnen arbeiders en hun gezinnen bij lange na niet van rondkomen,” zegt Rooijmans. ´´Het betalen van een leefbaar loon is essentieel zodat mensen in ieder geval in hun basisbehoeften kunnen voorzien. ´´

 

Good clothes, fair pay!

SKC wil dat leefbaar loon wettelijk verplicht wordt. Samen met andere organisaties verzamelen wij EEN MILJOEN handtekeningen om leefbaar loon wettelijk verplicht te stellen in fabrieken waar kleren worden gemaakt voor (web)winkels in de EU. Tienduizenden mensen hebben onze petitie al ondertekend. Doe mee en deel deze campagne met vrienden, familie en collega’s! #GoodClothesFairPay

 

Gerelateerd nieuws