Een belangrijke overwinning in de strijd van onze Sri Lankese partner, de vakbond FTZ & GSEU. Samen met de arbeidsters van de fabriek Next Manufacturing Ltd streden zij sinds vorig jaar voor uitbetaling van niet-betaalde lonen, loonsverhoging en het recht om een fabrieksvakbond op te zetten. Op alle drie de terreinen is de fabriek, die volledig in handen is van het Britse modemerk Next, nu bakzeil gegaan.

Aan de zaak werd eerder aandacht besteed in het kader van onze #PayYourWorkers-campagne.

In Sri Lanka hadden arbeiders in kledingfabrieken in het hele land noch hun volledige loon gekregen, noch de bonussen waarop ze rekenden om hun armoedeloon aan te vullen. Bij de Next-fabriek liepen arbeiders in december 2020 weg omdat de fabriek hun nieuwjaarsbonussen annuleerde. De arbeidersstaking werkte en uiteindelijk kregen ze hun bonussen. Maar toen de arbeiders later besloten een vakbond te vormen, weigerde de fabrieksleiding deze te erkennen. Ondanks intimidatie van het management sloot bijna de helft van de arbeiders zich aan.

De strijd van de arbeiders ging in de maanden daarna door om hun arbeidsrechten op eigen kracht te verdedigen tegen bedrijven zoals Next. Ten slotte erkende in juni 2021 Next hun vakbond, wat betekent dat arbeiders nu collectief hun stem kunnen verheffen om te vechten voor hun volledige loon en hun rechten. De arbeiders wonnen deze strijd door samen te staan ​​en vol te houden ondanks de uitdagingen. Ze werden gesteund door activisten over de hele wereld die Next aanspraken op hun gedrag.

De strijd voor gaat ook door in de vele fabrieken waar bonussen onbetaald blijven, zoals de Sumithra-fabriek die ook aan Next levert, waar arbeiders nog steeds vechten om de bonussen en lonen te ontvangen die ze verschuldigd zijn.

Meer info: payyourworkers.org/stories

#PayYourWorkers

 

 

 

Gerelateerd nieuws
28 juni 2023
Vakbondsorganiser in Bangladesh vermoord
Vakbondsleider Shahidul Islam werd op brute wijze vermoord nadat hij en collega’s terugkwamen van een afspraak met fabrieksmanagement om arbeiders te helpen hun verschuldigde bonussen…