Op 24 april is het vijf jaar geleden dat Rana Plaza instortte. Bij deze ramp kwamen ruim 1100 mensen om het leven en raakten honderden kledingarbeidsters gewond. Het Bangladesh Veiligheidsakkoord zorgde de afgelopen jaren voor een verbetering van de veiligheid in 2000 fabrieken. Het Akkoord loopt in mei af en vanaf 1 juni gaat het nieuwe 2018 Transitie Akkoord van start. Momenteel hebben honderdveertig merken zich gecommitteerd aan de nieuwe afspraken. Help jij mee om te zorgen dat ook Abercrombie & Fitch, Hudson’s Bay, Gap en IKEA zorgen voor veilige fabrieken?

De afgelopen jaren is de inkoopprijs van kleding uit Bangladesh met 13% gedaald. Daarnaast is het besteedbaar inkomen van arbeidsters met 6% gedaald en zijn de levertijden met 8% gestegen. Hierdoor is ook de werkdruk voor de arbeidsters verhoogd. Ook zijn schendingen van vakbondsvrijheid met tien procent toegenomen en werden er een jaar geleden nog duizenden arbeidsters ontslagen, en honderden aangeklaagd; Tientallen daarvan belandden zelfs in de gevangenis omdat zij actie voerden voor een hoger loon omdat het huidige sinds 2003 niet is aangepast. Vakbonden eisen 16000 Taka (zo’n €150,-) per maand in plaats van het huidige loon wat 5300 Taka (€ 52) is. Vakbonden en NGO’s stellen dat arbeidsters zelfs 37661 Taka ( €368) nodig hebben om van rond te komen.

Het lijkt erop dat de situatie voor kledingarbeidsters na de Rana Plaza ramp maar weinig is verbeterd maar op het gebied van brand- en bouwveiligheid is er wel iets veranderd. In mei 2013 ging het Bangladesh Veiligheidsakkoord van start, een baanbrekend initiatief door de afdwingbare, tijdsgebonden afspraken en transparante verslaglegging:

– 84% van de geïdentificeerde problemen zijn aangepakt
– 142 fabrieken hebben alle benodigde verbeteringen doorgevoerd
– >90% van de problemen zijn aangepakt in 767 fabrieken
– 1,062 veiligheidscomites zijn getraind
– 1,122 bijeenkomsten voor alle medewerkers waarmee >1,4 miljoen arbeidsters bereikt
– In 219 fabrieken zijn de trainingen aan veiligheidscomites afgerond
– 197 klachten van arbeidsters opgepakt via het klachtenmechanisme

Help mee en zorg ervoor dat Abercrombie & Fitch, GAP, Hudson’s Bay en IKEA tekenen!
Om te zorgen dat de successen van de afgelopen jaren niet verloren gaan, is het 2018 Transitie Akkoord gestart. Dit Akkoord bouwt voort op de succesvolle aanpak wat betreft brand- en bouwveiligheid. Nieuw aan het Akkoord is dat nu ook huistextielbedrijven, zoals IKEA, zich kunnen aansluiten. Daarnaast wordt er gewerkt aan vakbondsvrijheid door middel van trainingen en een klachtenmechanisme. Door de vrijheid van vereniging kunnen arbeidsters zelf gezamenlijk opkomen voor hun recht op een veilige fabriek. Het nieuwe akkoord gaat vanaf 1 juni 2018 van start. Op dit moment hebben 140 kledingmerken het 2018 Akkoord ondertekent. Dit zijn onder andere: Adidas, Benneton, C&A, Coolcat, Esprit, H&M, HEMA, Hugo Boss, Miss Etam, MS Mode, Primark, River Island, WE fashion, Wibra, Zeeman.

Doe mee!
Als eerste roepen we alle huidige ondertekenaars die het 2018 Akkoord nog niet getekend hebben dringend op dit nu te doen, zoals Abercrombie & Fitch. Als tweede roepen we alle bedrijven op die nog niet eerder het Veiligheidsakkoord tekenden zoals GAP en Hudson’s Bay. Daarnaast verwelkomen we zeer de uitbreiding van het Akkoord programma naar huistextiel zodat ook die bedrijven hun toeleveranciers onder het inspectie- en verbeterprogramma van het Akkoord kunnen stoppen en deze arbeidsters dezelfde bescherming geboden wordt. Dit biedt bijvoorbeeld IKEA de mogelijkheid om zich bij het 2018 Akkoord aan te sluiten.

Onveilige fabrieken
Helaas kiest een aantal bedrijven ervoor om het 2018 Akkoord niet te tekenen waardoor zij hun arbeidsters geen veilige werkplek bieden. Vind jij het dat elk bedrijf dat mensenrechten zegt serieus te nemen het 2018 Akkoord moet tekenen? Doe met ons mee via social media en roep merken op om te tekenen.

Een aantal voorbeeld berichten:
@hudsonbaynl @hudsonbay #ranaplazaneveragain sign the #2018accord
@abercombrie #ranaplaza sign the #2018accord
@IKEAnederland #ranaplazaneveragain sign the #2018accord

Gerelateerd nieuws