Arbeiders in Cambodja die sportkleding voor onder meer Adidas produceerden, kregen in april en mei vorig jaar ongeveer US$ 109 miljoen aan lonen niet uitbetaald. In acht fabrieken van Adidas-leveranciers in Cambodja hebben werknemers in de eerste veertien maanden van de pandemie voor US$ 11,7 miljoen aan lonen misgelopen. Dit blijkt uit een inventarisatie door lokale vakbonden in 114 fabrieken en uit onderzoek van de Zwitserse SKC.

De loondiefstal beperkt zich niet tot Cambodja. De financiële gevolgen van de COVID-19-pandemie zijn wereldwijd gevoeld en het aantal gevallen van loon- en ontslagdiefstal is sindsdien exponentieel toegenomen.

Loondiefstal is niets nieuws in de kledingindustrie. De rechten van kledingarbeiders zijn altijd geschonden ten gunste van winst. “De industrie is gebouwd op de uitbuiting van werknemers, en bedrijven als Adidas ontkennen al tientallen jaren de verantwoordelijkheid voor werknemers”, zegt Vivien Tauchmann van SKC-Duitsland. “Het probleem is systemisch en kledingmerken zouden via een juridisch bindende overeenkomst verantwoordelijk moeten worden gehouden voor diefstal van loon en ontslagvergoeding.”

SKC eist dat Adidas zijn verantwoordelijkheid neemt om de impact van de pandemie op werknemers in zijn toeleveringsketens te verzachten door een bindende en afdwingbare overeenkomst over lonen, ontslagvergoedingen en vrijheid van vakvereniging in zijn internationale toeleveringsketens te ondertekenen.

Ondanks de pandemie steeg de omzet van het Duitse merk in 2021 met 15% tot € 21,234 miljard (tegen € 18,435 miljard in 2020). Alleen al in het eerste kwartaal van 2021 verdiende de sportartikelengigant $ 650 miljoen aan winst. Het merk profiteerde ook van tijdelijke COVID-19-steun van de Duitse overheid. Adidas en zijn aandeelhouders hebben daarom de verantwoordelijkheid om minstens een deel van de winsten te investeren om de lonen en ontslagvergoedingen van de werknemers in de toekomst te beschermen.

Grote kledingmerken hebben de kracht om het verschil te maken. Vandaag zullen actievoerders van SKC-Duitsland de jaarlijkse algemene vergadering van Adidas bijwonen om het bedrijf en de aandeelhouders op te roepen om ervoor te zorgen dat kwetsbare werknemers in hun toeleveringsketens worden nooit meer worden beroofd van hun loon of, desnoods, ontslagvergoedingen.

De actie maakt onderdeel uit van de SKC-campagne #PayYourWorkers. Ook al willen mensen in de rijke landen liever niet worden herinnnerd aan COVID en liever genieten van de normalisering van het leven, zijn de gevolgen van de pandemie in kledingproductielanden nog altijd voelbaar, en is het verlies van inkomen en niet uitbetaalde ontslagvergoedingen nog steeds een dagelijkse realiteit voor miljoenen werknemers in de kledingindustrie. Dat terwijl oplossingen binnen bereik zijn en voor de hand liggen.

Meer achtergrond?? www.payyourworkers.org/adidas en Cambodia wage theft research – public eye

Doe ook mee aan onze Twitter-storm:

Did @adidas track how many of its supplier factories closed or fired workers during the pandemic? Thousands of  your garment workers have nothing to live on. Will adidas #PayYourWorkers & #RespectLabourRights Klik hier om dit bericht te verzenden van je eigen Twitter-account.

Will @adidas negotiate with unions to #EndWageTheft in their supply chain by signing an enforceable brand agreement? We think it’s time to #PayYourWorkers and #RespectLabourRights  Click to Tweet

How much money has @adidas provided to the @ILO’s Global Call to Action for a human-centred, inclusive, sustainable and resilient recovery from the COVID-19 crisis in the garment industry? #Adidas must #EndWageTheft!   Click to Tweet

 

Of laat een bericht achter op de sociale media van Adidas:

footer navigation item  footer navigation item  footer navigation item  footer navigation item  footer navigation item  footer navigation item

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws
8 maart 2022
Nike: high time to #PayYourWorkers!
Op Internationale Vrouwendag start de PayYourWorkers / Respect Labour Rights-campagne een actie om Nike verantwoordelijkheid te laten nemen voor de kledingarbeiders van de Violet kledingfabriek…