Vijf campagne-organisaties, waaronder de internationale Clean Clothes Campaign, roepen kledingbedrijven op om van zich te laten horen over de politieke crisis in Myanmar (dat ook Birma wordt genoemd). Wij vinden dat bedrijven die productie van hun waren uitbesteden in Myanmar stelling zouden moeten nemen tegen de brute onderdrukking van demonstraties in het Aziatische land.

Op 1 februari greep het leger er de macht, na democratische verkiezingen in november vorig jaar waarbij hun politieke tegenstanders grote winst boekten. Sindsdien vinden massale demonstraties plaats tegen de coup en met de roep om de democratie te herstellen. Vakbonden en andere arbeidersorganisaties spelen een grote rol bij het organiseren van de demonstraties, waaronder ook onze parters die deel uitmaken van ons internationale netwerk. Op zondag 28 februari greep het leger hardhandig in tegen demonstranten en werden verspreid over het land in ieder geval 18 demonstranten gedood.

In een gezamenlijke verklaring roepen de vijf organisaties kledingmerken en grote detailhandelaren op om de coup te veroordelen, de demonstranten te steunen en publiekelijk het belang van mensenrechten en democratie in het land te benadrukken. Lees de volledige verklaren (in het Engels) hier.

De ondertekenaars zijn Both ENDS, Solidarity Center, United Students Against Sweatshops (USAS), We Women Foundation en de wereldwijde beweging van SKC.

 

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws
7 juli 2022
Klachtenprocedure tegen C&A stelt teleur
Arbeiders kledingfabriek in Myanmar de dupe Vandaag publiceert de Klachten- en Geschillencommissie van het voormalige Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT) haar definitieve uitspraak…