“Als we samenwerken, winnen we!’’

In 2020 sloot de Industrias Florenzi-kledingfabriek in El Salvador haar poorten. De 207 arbeidsters, die er vaak jarenlange dienstverbanden hadden, ontvingen geen enkele financiële vergoeding zoals ze wettelijk zouden moeten krijgen. In plaats daarvan kregen ze elk een gehavende naaimachine aangeboden! “We vonden dat dit niet goed genoeg was”, zei arbeidster Nery Ramirez tegen lokale media. “We zeiden: als je ons 50 procent betaalt van wat ons verschuldigd is en een naaimachine, dan is dat oké. Maar ze wilden geen geld betalen. Er viel niet veel te onderhandelen.” Dus kozen de arbeiders voor actie: ze protesteerden, bewaakten de resterende spullen in de fabriek en gingen zelfs zeven weken in hongerstaking.

SKC heeft hun strijd kunnen ondersteunen door publieke campagnes waarbij we de belangrijkste opdrachtgever van de fabriek, het kledingbedrijf Barco Uniforms uit de VS, en het bedrijf waarvoor het werkte, de Walt Disney Company, verantwoordelijk hielden. Uiteindelijk gaf Barco toe en legde een miljoen dollar neer voor de arbeidsters – het equivalent van gemiddeld ongeveer twee jaar loon.

 

Fonds voor loongarantie

Het nieuws over de overwinning in El Salvador biedt hoop in de ongelijke machtsstrijd van arbeiders tegen de macht van internationale kledingbedrijven. Als we samen optreden en kledingmerken beseffen dat hun imago op het spel staat, kunnen we winnen. Maar helaas zijn er te veel van dit soort zaken, en de meeste slachtoffers zitten maanden of jaren zonder inkomen. Dat is natuurlijk een onhoudbare situatie voor hen en hun gezinnen. Daarom vragen we merken en warenhuizen bindende overeenkomsten te ondertekenen en de oprichting van een fonds te ondersteunen dat werknemers in hun toeleveringsketen beschermt wanneer hun werkgevers weigeren om hun lonen en vergoedingen te betalen. Lees meer over ons voorstel en eis van merken: #PayYourWorkers!

Lees hier achtergrondinfo over de #IndustriasFlorenzi-zaak – (in het Engels).

 

 

 

Gerelateerd nieuws
22 maart 2023
Succes in Kroatische urgent-appeal zaak
Na 18 maanden strijden, campagnes, vele vergaderingen, persconferenties en protesten, hebben de arbeiders van de Kroatische fabriek Orljava eindelijk hun gelijk gehaald. De fabriek ging…
8 maart 2022
Nike: high time to #PayYourWorkers!
Op Internationale Vrouwendag start de PayYourWorkers / Respect Labour Rights-campagne een actie om Nike verantwoordelijkheid te laten nemen voor de kledingarbeiders van de Violet kledingfabriek…