Op 24 november 2012 woedde er een enorme brand in de Tazreen Fashion fabriek waarbij 113 kledingarbeiders de dood vonden en ruim 200 gewonden vielen. Nu hebben alle slachtoffers en nabestaanden eindelijk een schadevergoeding ontvangen.

Het fonds dat in 2015 werd opgezet heeft nu, in juli 2016, het compensatietraject afgesloten waarbij betalingen zijn gedaan aan de arbeiders die gewond zijn geraakt, en de families van overlevenden. Het betreft hierbij een compensatie voor verlies aan inkomsten.

De betalingen zijn uitgevoerd door een special opgericht fonds: Tazreen Claims Administration Trust Fund, die een vergelijkbaar system heeft gebruikt als het fonds voor rampfabriek Rana Plaza. Deze organisatie heeft het proces van het verzamelen van alle claims, medische beoordelingen, berekenen van de betalingen voor de begunstigden en de distributie van deze betalingen in juni 2016 afgerond.

Eind juni 2016 was het grootste werk van het fonds gedaan. In de tussenperiode konden begunstigden advies krijgen om hun geld te investeren. 116 begunstigden hebben ervoor gekozen om mee te doen met een regeling van de overheid waarbij zij een via regelmatige betalingen een hoge rente ontvangen. Het fonds heeft in totaal 2.17 miljoen dollar (BDT 167.463.882) uitbetaald aan 582 familieleden van 103 overledenen en 10 vermisten, en aan 174 arbeiders die blijvend letsel hebben overgehouden aan de brand. Naast deze betalingen ontvingen de slachtoffers ook betalingen uit een fonds van de premier. De laatste taak van het fonds is ervoor te zorgen dat de arbeiders die medische en psychologische zorg nodig hebben dit daadwerkelijk ontvangen. Een bedrag van 350.000 dollar wordt overgemaakt naar een apart fonds dat speciaal is opgericht om deze groep arbeiders van zowel de Tazreen- als de Rana Plaza-ramp hierin te voorzien. Het is de hoop dat dit fonds de basis legt voor een permanente verwijzingsvoorziening voor alle arbeiders die getroffen worden door een ongeval op het werk.

Het blijft een teleurstelling dat de meeste bedrijven die in Tazreen hun kleding lieten maken geen verantwoordelijkheid hebben genomen en niets hebben bijgedragen aan het fonds voor de slachtoffers van deze vreselijke ramp.

We zijn blij dat deze gewonde arbeiders en de families van omgekomen arbeiders nu eindelijk hun betalingen hebben ontvangen, waardoor zij niet belanden in de meest vreselijke vorm van armoede, hoewel het compensatiebedrag relatief laag is omdat deze gebaseerd is op de zeer lage lonen die gebruikelijk zijn in de kledingindustrie.

Hoewel de overlevenden en families lang hebben moeten wachten op de schadevergoedingen waar zij recht op hebben, is het afronden van dit compensatieproces een grote overwinning. Ook de rechten van de Tazreenslachtoffers zijn nu eindelijk erkend, na eerder overschaduwd te zijn door de omvang van de Rana Plaza-ramp. Daarnaast laat ook dit proces de noodzakelijkheid zien van een compensatiesysteem voor slachtoffers van rampen die in lijn is met internationale standaarden. De jarenlange vasthoudende samenwerking in deze campagne tussen Clean Clothes Campaign, International Labour Rights Forum en Schone Kleren Campagne hebben bewezen dat we vooruitgang kunnen boeken. En natuurlijk was het harde werk van de lokale organisaties van kledingarbeiders in Bangladesh en de Tazreenarbeiders die weigerden om de dood van hun collega’s en familieleden te vergeten.

Hoewel het uitbetalen van de compensatie is afgerond, is de strijd van de families nog niet voorbij. Zij eisen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de doden en gewonden ter verantwoording worden geroepen: de vervolging van de eigenaar van de Tazreen fabriek, Delwar Hossain.

Tijdlijn van de ramp
24 november 2012: brand in de Tazreen Fashions fabriek in Bangladesh. 113 arbeiders sterven, er vallen ruim 200 gewonden.
November 2014: Overeenkomst tussen C&A, C&A Foundation, Internationale vakbond IndustriALL Global Union en Clean Clothes Campaign om een compensatiefonds op te zetten.
September/oktober 2015: het fonds, Tazreen Claims Administration Trust, wordt opgezet en ontvangt de eerste claims.
November 2015: het fonds ontvangt 2.5 miljoen dollar. C&A Foundation en Fung Foundation (een groot inkoopkantoor dat handelt namens Enyce, het merk van rapper Sean John) doneren beide een miljoen dollar, Amerikaanse megasupermarkt Walmart, Duitse retailer KiK en Spaanse warenhuis EL Corte Ingles maakten kleinere bedragen over. Andere merken die in de fabriek kleding lieten maken lieten het afweten: o.a. Dickies, Disney, Edinburgh Wollen Mill en Sears.
April 2016: de aanvragen en medische onderzoeken zijn afgerond.
Juni 2016: het proces van het uitbetalen van schadevergoedingen is goeddeels afgerond.

Gerelateerd nieuws