De Thaise journalist, mensenrechtenactivist en vriend van Schone Kleren Campagne Somyot Pruksakasemsuk zit al vijf jaar gevangen. Vandaag doen mensenrechtenorganisaties een hernieuwde oproep voor zijn vrijlating.

Samen met een aantal internationale organisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, doet Schone Kleren Campagne een oproep voor de vrijlating van Somyot Pruksakasemsuk (54). Somyot werd op 30 april 2011 gearresteerd op beschuldiging van majesteitsschennis vanwege twee satirische artikelen in het blad waar hij redacteur van was. Hierna werd hij veroordeeld tot elf jaar cel. De beschuldiging van beledeging van de koning wordt in Thailand veel gebruikt om politieke tegenstanders en mensenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen. Meer Engelstalige informatie en het statement over deze zaak vind je op de site van Clean Clothes Campaign.

Gerelateerd nieuws
28 juni 2023
Vakbondsorganiser in Bangladesh vermoord
Vakbondsleider Shahidul Islam werd op brute wijze vermoord nadat hij en collega’s terugkwamen van een afspraak met fabrieksmanagement om arbeiders te helpen hun verschuldigde bonussen…