Dit jaar is het minimumloon in Myanmar verhoogd. Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen en Action Labor Right schreven een artikel waarin de actuele en gevreesde ontwikkelingen rond de implementatie van het nieuwe minimumloon worden beschreven. Arbeiders in de kledingindustrie dreigen hier niet per se beter van te worden.
Hoger minimumloon: slecht nieuws voor arbeiders?
SOMO roept kledingfabrieken in Myanmar op, en ook de internationale merken die inkopen in Myanmar, om zo snel mogelijk in actie te komen om deze bijwerkingen te helpen voorkomen en/of aan te pakken.

In mei dit jaar ging het wettelijk minimumloon in Myanmar omhoog van 3,600 kyat per dag (2,30 USD) naar 4,800 kyat (3,00 USD). Dat lijkt een hele vooruitgang maar in praktijk pakt het helemaal niet gunstig uit voor arbeiders.

Vanwege hogere productiedoelstellingen zullen arbeiders harder of zelfs langer (onbetaald) moeten werken. Rekening houdend met inflatiecijfers, stijgende kosten van levensonderhoud en verlaging van bonussen, verdienen werknemers mogelijk geen cent meer dan vóór de invoer van het minimumloon in 2018.

Lees hier het volledige Engelstalige artikel Higher minimum wage in Myanmar: bad news for workers?

Gerelateerd nieuws