Amazon is een van ’s werelds machtigste bedrijven en de oprichter en CEO, Jeff Bezos, is de rijkste man ter wereld. Deze macht en rijkdom heeft het bedrijf dankzij de arbeid van honderdduizenden mensen over de hele wereld. In plaats van dat deze arbeiders kunnen meegenieten in het succes van Amazon en extra bescherming genieten, worden ze uitgebuit.

Zo werd bijvoorbeeld Global Garments, een kledingfabriek in Bangladesh die jarenlang aan Amazon leverde in oktober 2020 plotseling gesloten, waarbij 1.200 werknemers zonder inkomen of zelfs ontslagvergoeding op straat werden gezet.

Voorafgaand, van maart tot oktober, had Global Garments de werknemers voor in totaal 79 dagen ontslagen, en betaalde hen slechts de helft van hun normale loon. Om de ​​sluiting te vermijden had de vakbond nog voorgesteld om door te gaan met het tijdelijke ontslag om zo de banen van de arbeiders veilig te stellen, hen een klein inkomen te geven en om de fabriek te helpen overleven.

De COVID-19-pandemie wordt in de wereldwijde kledingindustrie gebruikt als excuus om vooral fabrieken te sluiten waar vakbonden een sterke rol spelen. Sinds 2014 heeft de Azim Group, het moederbedrijf van Global Garments, geleidelijk alle vijf bij vakbonden aangesloten fabrieken gesloten.

Roep Amazon op om Global Garments te heropenen en de 1.200 vakbondsleden opnieuw in dienst te nemen en hun achterstallige loon te betalen.

Doe mee en #MakeAmazonPay, op https://act.makeamazonpay.com/allworkers/

& vertel Amazon #RespectLabourRights. Teken de petitie: www.payyourworkers.org

Bezoek https://www.payyourworkers.org/globalgarments voor meer (Engelstalige) informatie over deze zaak, of bekijk hier het voorbeeld van de Hulu-fabriek in Cambodja.

 

 

 

Gerelateerd nieuws