In de kledingindustrie valt nog een hoop recht te zetten. De rijkste mensen in Nederland, Spanje, Frankrijk, Zweden en Japan zijn allemaal eigenaar of oprichter bij bekende kledingmerken en -ketens. Aan de andere kant van de keten trekken de mensen die de kleding voor deze merken maken aan het kortste eind. Zij verdienen onvoldoende om rond te komen, en moeten vaak ook nog werken onder gevaarlijke omstandigheden.
Alleen kiezen om deze merken te boycotten is niet voldoende. Het systeem moet veranderen – en daarom zoeken we mensen die onze strijd voor een eerlijke kledingindustrie willen supporten. Doe jij mee?
De mensen die kleding maken voor grote merken als C&A, Uniqlo en Louis Vuitton, krijgen nog steeds geen leefbaar loon betaald. 82 procent van de kledingarbeiders in Bangladesh is afhankelijk van een lening om rond te kunnen komen. 96 procent van de kledingarbeiders in Cambodja kan hun familie niet onderhouden met het salaris wat zij verdienen. En in Turkije verdient slechts 37 procent van de kledingarbeiders een leefbaar loon. Dat betekent dat ze niet genoeg salaris ontvangen om voedzaam en gevarieerd eten te kunnen kopen en hun kinderen naar school te brengen.
Over Schone Kleren Campagne
Schone Kleren Campagne strijdt al ruim 35 jaar wereldwijd met kledingarbeiders en hun vakbonden voor een leefbaar loon en betere arbeidsvoorwaarden. Dat doen we door de dagelijkse realiteit van kledingarbeiders te onderzoeken en te analyseren hoe deze afwijkt van duurzaamheidsbeloftes van de merken waarvoor zij produceren. Met publiekscampagnes en lobby voeren we de druk op bij kledingmerken om concrete verbeteringen af te dwingen.