Campagne

Kleren

Schone

De kledingindustrie vormt de ruggengraat van Cambodja, mede door de in 2001 geïnitieerde ‘Everything but Arms’ (EBA) overeenkomst. Dit Europese initiatief geeft de minst ontwikkelde landen in de wereld toegang tot de Europese markt door producten rechtenvrij en quotavrij te verhandelen (handelspreferenties). De regeling is bedoeld om een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van deze landen.

Everything but arms
Ruim 700.000 kledingarbeiders werken in deze sector, maar de industrie staat onder druk: De Europese Unie wil daarom Cambodja de handelspreferenties ‘Everything but Arms’ ontzeggen. Mensenrechten worden systematisch geschonden in het land. Premier Hun Sen handelt in strijd met het recht op politieke participatie en vrijheid van vergadering, meningsuiting en vereniging. kledingarbeiders worden ontslagen of gearresteerd op het moment dat ze een vakbond oprichten of zich erbij aansluiten en activisten, vakbondsleiders, overheidscritici worden bedreigd, opgejaagd en gearresteerd.
De gevolgen van de ontzegging van de EBA zijn groot. Volgens de ‘European Institute for Asian Studies’, staan 250.000 banen van kledingarbeiders op het spel en het verlies van de handelsvoordelen kan tot nog grotere armoede in Cambodja leiden. Voor nu staat de EU nog open voor overleg met de Cambodjaanse autoriteiten om samen te werken aan vooruitgang. Is die vooruitgang niet merkbaar, dan is de EU genoodzaakt de EBA in te trekken.

 

 

  • Bevolkingsaantal: 16 miljoen inwoners

  • Exportwaarde kleding: (2017) €11 miljard

  • Minimumloon: €160 (726.591 riel) per maand

  • Leefbaar loon: (2017) €427 (1.939.606 riel) per maand

Op de hoogte blijven van onze campagnes en nieuws? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Twitter!
Liever op een andere manier geinformeerd worden?

Het nieuws over Cambodja
Filter op:
8 maart 2022
Nike: high time to #PayYourWorkers!
Op Internationale Vrouwendag start de PayYourWorkers / Respect Labour Rights-campagne een actie om Nike verantwoordelijkheid te laten nemen voor de kledingarbeiders van de Violet kledingfabriek…