Voor de nabestaanden en overlevenden van de ergste industriële ramp in Pakistan is na vier jaar campagne voeren en een maandenlange onderhandeling eindelijk een regeling getroffen.

Op 11 september 2012 brak er een brand uit in de Ali Enterprises fabriek in Karachi, de grootste stad van Pakistan. Meer dan 250 arbeiders kwamen om in de vlammen en ruim 50 mensen raakten gewond. Arbeiders zaten opgesloten achter ramen met tralies en afgesloten deuren, anderen sprongen van het dak, waardoor ze blijvend letsel opliepen.

Baanbrekende overeenkomst met kledingdiscounter KiK

De Duitse kledingdiscounter KiK, met wereldwijd 3100 winkels waarvan steeds meer ook in Nederland, was het enige merk dat in de rampfabriek kleding liet maken. Met de keten is nu afgesproken dat ze ruim 4,5 miljoen euro ($5.15 miljoen) storten in een fonds. Hieruit ontvangen slachtoffers en nabestaanden compensatie voor verlies aan inkomsten, (para)medische zorg en revalidatiekosten voor de gewonden, overlevenden en hun families.

Eerder betaalde KiK al een miljoen dollar in een steunfonds na een overeenkomst in december 2012 met PILER, een Pakistaanse arbeidsrechtenorganisatie en partner van Schone Kleren Campagne. Hierin werd afgesproken dat het bedrijf ook een schadevergoeding zou verzorgen voor de lange termijn. Maar desondanks was er een wereldwijde campagne nodig waarbij werd samengewerkt met internationale vakbonden zoals NTUF, IndustriALL Global Union, UNI Global Union en Clean Clothes Campaign om een behoorlijke regeling te treffen.

Internationale coalitie van Clean Clothes Campaign met vakbonden, in samenwerking met ILO
Door de vasthoudendheid van deze coalitie is dan nu, vier jaar later, een behoorlijke regeling getroffen. De regeling kwam tot stand door onderhandelingen tussen de vakbond IndustriALL, Clean Clothes Campaign en KiK en werden gefaciliteerd door de International Labour Organization (ILO), op verzoek van het Duitse ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De regeling wordt uitgevoerd via een sociale zekerheidsstelsel in Pakistan en doet recht aan de regels die zijn vastgesteld door de ILO via de conventie 121 (Employment Injury Benefits Convention). De regeling is een derde overwinning na een reeks van rampen in de kledingindustrie waar Schone Kleren Campagne met succes heeft gezorgd dat overlevenden en nabestaanden de compensatie krijgen waar ze recht op hebben.

“De roep van de families is nu eindelijk gehoord, vandaag is een dag dat we weer op adem kunnen komen. We weten dat onze naasten nooit meer terug zullen komen, maar we hopen dat dit soort rampen nooit meer zullen gebeuren. De overheid, kledingmerken en fabriekseigenaren moeten nu serieus de veiligheid in fabrieken in acht nemen.” – Saeeda Khatoon, weduwe, verloor haar zoon bij de ramp, onderdirecteur van de Ali Enterprise Factory Fire Affectees Association.

“We zijn blij dat KiK haar zorgplicht eindelijk erkent. Deze regeling is een uitstekend voorbeeld van hoe kledingmerken hun verantwoordelijkheid kunnen en moeten nemen na ongelukken bij toeleveranciers, met name die waarvan bekend is dat ze onveilig zijn. Maar kledingarbeiders in Pakistan lopen nog steeds gevaar. Alle kledingmerken moeten er nu voor gaan zorgen dat ze hun zaken op het gebied van due dilligence en remediation op orde zijn en zo zorgen dat dit soort vreselijke incidenten in de toekomst worden uitgebannen.” – Ineke Zeldenrust, Schone Kleren Campagne

Gerelateerd nieuws