Adidas: miljoenen voor FIFA, maar niets voor ontslagen werknemers kledingfabrieken
Adidas kan zichzelf wel wereldleider noemen op sportief gebied, minder sportief zijn de wanprestaties in hun wereldwijde toeleveringsketens tijdens de COVID-pandemie, zoals het achterhouden van lonen, schendingen van arbeidsrechten en intimidatie op de werkvloer. Werknemers organiseren deze week wereldwijde protestacties in Bangladesh, Cambodia, de Fillipijnen, Myanmar (Birma), Oeganda, Pakistan, en Sri Lanka. In verschillende Europese steden en in de VS vinden deze week straatprotesten plaats voor Adidas-winkels.
De kledingwerkers spreken zich uit tegen wangedrag van Adidas en veel andere fabrikanten van kleding en sportartikelen toen miljoenen fabriekswerknemers werden ontslagen, en vaak hun laatste maanden loon niet eens uitbetaald kregen. Ook wachten honderdduizenden arbeiders nog op de wettelijk-verplichte ontslagvergoedingen waar zij recht op hebben. Om die redenen beschuldigen de arbeiders Adidas van ‘wage theft’, oftewel diefstal van hun salarissen.
Vakbonden van kledingarbeiders van over de hele wereld vinden dat het hoog tijd is voor Adidas en andere kledingmerken om bindende overeenkomsten te ondertekenen over lonen, ontslagvergoedingen en de vrijheid om zich te organiseren in fabrieksvakbonden. Zulke overeenkomsten moeten er voor nu en in de toekomst voor zorgen dat arbeiders in de toeleveringsketens niet meer worden beroofd van hun salarissen als zich soortgelijke noodtoestanden voordoen als we gezien hebben tijdens de pandemie.
Als Adidas bereid is dit jaar US$ 800 miljoen uit te geven aan het sponsoren van wereldvoetbalbond FIFA, waarom kunnen ze dan niet #10CentsMore per product besteden aan #EndWageTheft in hun toeleveringsketens?
Steun de acties en stuur nu een e-mail naar Adidas!
Meer info? Check #PayYourWorkers, https://adidas-steals.com, of ons COVID-dossier