Foto: Viktorya Sergeeva

Update 15 maart

Vandaag is toch alsnog ingestemd met de EU-wet. Het is nu aan het Europees Parlement om in te stemmen met de wet, zodat de nodige wettelijke regels zo snel mogelijk de norm worden. Helaas is de wet nu wel nóg verder afgezwakt – volgens schattingen van SOMO, zal maar 0,1% van de bedrijven uit de EU onder de wet vallen.

 


 

Na ruim twee jaar onderhandelen is de Europese wetgeving voor verantwoord en duurzaam ondernemen voorlopig van tafel geveegd. Bijzonder slecht nieuws natuurlijk, voor allen in de toeleveringsketens én consumenten die verantwoord willen kopen. De voorgestelde wet zou ervoor zorgen dat bedrijven hoge boetes krijgen als er ergens in de toeleveringsketen iets misgaat op het gebied van milieu, klimaat of mensenrechten. Dit zou ervoor zorgen dat bedrijven écht iets moeten doen aan problemen als milieuschade, onderbetaling of uitbuiting. Deze wet zou er dus ook voor kunnen zorgen dat de toeleveringsketens binnen kledingindustrie verbeterd worden.

De wet wordt op dit moment geblokkeerd door EU-lidstaten. Het MVO Platform schrijft dat het “ongehoord [is] dat na het in december 2023 bereikte politiek akkoord EU-lidstaten deze wet op het laatste moment blokkeren”. Vooral Duitsland, met steun van Duitse bedrijvenlobby’s, hebben de wet tegengewerkt. Het is ongebruikelijk dat een EU-akkoord, waar al over onderhandeld is, opeens niet meer kan rekenen op de steun van de meerderheid. De wet wordt onderschreven door maatschappelijke organisaties, vakbonden én veel bedrijven.

Deze ontwikkelingen zijn intens teleurstellend. De EU-wet, en de mogelijke implementatiewet in Nederland, is een eerste stap in het aansprakelijk maken van grote bedrijven. Bedrijven moeten de verantwoordelijkheid hebben over hun toeleveringsketens, en consumenten moeten kunnen vertrouwen dat de producten die zij kopen gemaakt zijn onder goede omstandigheden. Maar Schone Kleren Campagne, ook als onderdeel van het MVO platform, blijft strijden voor betere wetgeving voor de kledingindustrie. Een eerste stap kan al gezet worden: een petitie voor Europese burgers is vanochtend gelanceerd om de aanname van deze wet te ondersteunen. Die kan hier ondertekend worden.

 

Gerelateerd nieuws