Campagne

Kleren

Schone

Uniqlo en s.Oliver grijpen niet in: arbeidsters na fabrieksfaillissement naar huis zonder vergoeding

 

Het is een zaak die zich al voortsleept sinds 2015, maar we mogen hen niet vergeten: het gebeurt maar al te vaak dat bij faillisementen werkneemsters plotseling zonder inkomen zitten en dat zij ook de wettelijk verplichte ontslagvergoeding niet krijgen. Als de fabriekskas leeg is blijkt er juridisch niets voor de arbeidsters te halen.  Toch mogen de kledingmerken die soms jarenlang in die fabrieken produceerden de voormalige werkneemsters niet in de kou laten zitten.

 

Wat is er gebeurd?

In april 2015 werden twee Indonesische kledingfabrieken plotseling en onverwacht gesloten zonder de wettelijk verplichte ontslagvergoedingen en enkele maanden loon te betalen aan de voornamelijk vrouwelijke werknemers. De fabriekssluitingen volgden op het faillissement van het moederbedrijf nadat grote inkopers, met name Uniqlo, hun orders aan het bedrijf hadden teruggetrokken. Duizenden werknemers in dienst van de Jaba Garmindo-fabriek kregen geen waarschuwing dat hun fabriek in de problemen zat en velen waren plotseling werkloos na tientallen jaren voor het bedrijf te hebben gewerkt.

 

Sinds de fabriek is gesloten, hebben rond de tweeduizend Jaba Garmindo-werknemers geëist dat Uniqlo zijn deel van de schuld accepteert. Juridische processen zijn uitgeput en er is geen andere manier om ervoor te zorgen dat de arbeidsters toch krijgen wat hen toekomt. Veel van hen zijn aan de oudere kant en hebben weinig kans op een nieuwe baan; ondanks hun vele jaren werk betekenen de lage lonen die ze in die tijd ontvingen dat ze weinig geld hebben om op terug te vallen.

 

Hoe kan dit worden opgelost?

Volgens de Indonesische wet zijn de werknemers in totaal 5,5 miljoen USD verschuldigd. Tadashi Yanai, eigenaar van het moederbedrijf van Uniqlo, is een van de rijkste mensen in Japan. We eisen van Uniqlo dat de werkneemsters de volledige ontslagvergoeding ontvangen waarop ze recht hebben om hun schulden te kunnen afbetalen en eindelijk hun leven te kunnen hervatten. Of dit gebeurt door alle bedrijven die lange tijd orders hadden in de fabriek een bijdrage te laten leveren, of door een bijdrage van Uniqlo, is aan Uniqlo. In oktober 2019 aanvaardde de Fair Labor Association in de VS, waarvan Uniqlo lid is, om een klachtenprocedure over dit schandaal in behandeling te nemen.

 

Veel van de naaste concurrenten van Uniqlo hebben in het verleden bijgedragen aan de betaling van ontslagclaims in gevallen waarin een leverancier failliet ging. Nike, Adidas, Disney, Fruit of the Loom, Hanesbrands, H&M, Walmart en Jack Wolfskin hebben allemaal stappen gezet om ervoor te zorgen dat arbeidsters hun lonen en ontslagvergoedingen ontvingen toen fabrieken failliet gingen. Deze merken verstrekten ofwel rechtstreeks het geld dat aan de werkneemsters verschuldigd was, ofwel oefenden zij druk uit op hun partners (fabriekseigenaren, inkoopagenten, enz.) zodat de werkneemsters de bedragen ontvingen die zij wettelijk verschuldigd waren.

Naast Uniqlo had ook het Duitse merk s.Oliver jarenlang en tot vlak voor het faillisement orders in de fabriek.

 

Tussen woede en hoop

Het is duidelijk onrechtvaardig dat werkneemsters die Uniqlo-kleding hebben gemaakt onnodig lijden terwijl het merk blijft groeien en bloeien en miljarden winst maakt. Voor het geld dat zij ons verschuldigd zijn hebben we jarenlang hard gewerkt, en weigeren om ons te betalen komt neer op diefstal”, aldus Teddy Senadi Putra van de fabrieksvakbond PUK SPAI FSPMI, voorheen werkzaam bij Jaba Garmindo.

 

Meer achtergrond en waarom het logisch is dat kledingmerken in dit soort gevallen actief moeten ingrijpen kun je hier lezen (Engelstalig).

Het nieuws over #PayUpUniqlo