Vanwege Covid-19 sluiten nu al veel fabrieken in kledingproducerende landen, onder meer vanwege een tekort aan grondstoffen uit China. Daarnaast zijn de bestellingen van kledingmerken sterk verminderd als gevolg van een dalende consumentenvraag en verplichte sluiting van winkels in China, de rest van Azië en nu ook in Europa. Wellicht binnenkort ook in Noord-Amerika en andere delen van de wereld. De verspreiding van het virus en de door de regeringen ingestelde maatregelen kunnen gemakkelijk zorgen voor verdere sluitingen.

In Cambodja en Myanmar/Birma is de situatie al weken bijzonder schrijnend. Volgens berichten uit ons netwerk en van de media is ongeveer 10% van de kledingfabrieken in de hoofdstedelijke regio Yangon in Myanmar/Birma nu tijdelijk gesloten en krijgen kledingarbeidsters hun salaris niet betaald. Fabrieken sluiten of dreigen te worden gesloten in een reeks andere landen, zoals Sri Lanka, Bangladesh, Indonesië, Albanië en landen in Midden-Amerika.

Kledingarbeidsters verdienen al armoedelonen, met salarissen die nauwelijks in hun basisbehoeften voorzien, laat staan ​​dat er iets overblijft voor noodsituaties of periodes zonder werk. Deze fabriekssluitingen, tijdelijk of permanent, raken hardwerkende kledingarbeidsters hard.

“Kledingarbeidsters leven van hand tot mond. Als werknemers hun baan verliezen, verliezen ze hun maandloon dat voedsel voor hen en hun gezinnen op tafel legt”, zegt Kalpona Akter, directeur van het Bangladesh Center for Worker Solidarity. “Als werknemers worden ontslagen, moeten kledingmerken zorgen voor onmiddellijke betalingen aan fabrieken, zodat werknemers hun volledige wettelijk verschuldigde ontslagvergoeding ontvangen.”

Het beeld in Cambodja is ook zorgwekkend. Tienduizenden kledingarbeidsters zouden de komende weken hun baan kunnen verliezen als de situatie niet verbetert. Volgens de wet moeten werkgevers toestemming vragen voordat ze werknemers schorsen, en ze 40% van het maandelijkse minimumloon van ongeveer €175 betalen. Sommige fabrieken hebben echter werknemers al zonder toestemming geschorst.

“Kledingmerken profiteren van de arbeid van Cambodjaanse arbeiders. Deze merken moeten nu in deze tijd van crisis bescherming bieden aan de mensen die hun producten fabriceren. Werknemers moeten desnoods thuis kunnen blijven totdat de situatie beheersbaar is – en kledingmerken moeten ervoor zorgen dat ze gedurende deze periode hun volledige loon ontvangen”, aldus Tola Moeun, directeur van de Cambodjaanse Alliantie voor Arbeids- en Mensenrechten (CENTRAL).

 

Steun hard nodig

Kledingmerken moeten de arbeiders bijstaan ​​die hun kleding produceren en actieve stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat ze hun loon blijven ontvangen tijdens fabriekssluitingen of ziekteverlof. We roepen merken op om zich publiekelijk te committeren aan gepaste zorgplicht met betrekking tot mensenrechten in hun toeleveringsketens en de zich ontvouwende gebeurtenissen als gevolg van COVID-19.

Specifiek, in tijden zoals deze pandemische crisis, moeten merken:

• ervoor zorgen dat hun leveranciersfabrieken de vereisten of aanbevelingen van de overheid volgen met betrekking tot de opschorting van grote bijeenkomsten;

• ervoor zorgen dat werknemers die wegens gebrek aan werk naar huis worden gestuurd, worden vergoed voor hun volledige normale loon;

• ervoor zorgen dat werknemers die het virus oplopen of vermoeden dat ze het virus hebben, zonder negatieve gevolgen ziekteverlof kunnen opnemen en tijdens de periode van herstel en zelfisolatie worden hun volledige normale loon krijgen uitbetaald;

• ervoor zorgen dat bij het heropenen van fabrieken de deadlines voor bestellingen opnieuw worden beoordeeld om te voorkomen dat werknemers verplichte overuren maken om vertragingen in te halen;

• ervoor zorgen dat maatregelen ter bestrijding van het virus de bewegingsvrijheid van werknemers of hun vrijheid van organisatie niet onnodig beperken.

Merken moeten de verantwoordelijkheid nemen voor werknemers in hun hele toeleveringsketens en ervoor zorgen dat de kledingarbeidsters die hun winsten mogelijk maken, niet de financiële lasten van de hele industrie te dragen krijgen tijdens deze pandemie.

 

 

  • 30 maart: voor een diepere analyse van de economische gevolgen van de corona-crisis in kleding-producerende landen en aanbevelingen – in het Engels: Who will bail out the workers that make our clothes?
  • Voor de volledige verklaring van het Bangladesh Center for Worker Solidarity, Clean Clothes Campaign, International Labor Rights Forum, Maquila Solidarity Network en Worker Rights Consortium, klik hier.
  • And (in English): a CCC live blog on the impact of the corona crisis on garment workers in brands’ supply chains.

 

Gerelateerd nieuws